Showcases

Background Image

join our facebook group

 

 

Nositelj projekta:

uos

 

Partneri:
 pozitiva samobor

grad samobor

 drustvo pedagoga banner
 
14 Mar, 2016

U pronalasku potrebnih financijskih sredstava za realiziranje poduzetničke ideje mogle bi pomoći brojne potpore (poticaji, mjere) raznih institucija. Jedan od izvora financiranja mogu biti BANKE ili drugi PRIVATNIPODUZETNICI

Privatne banke u Republici Hrvatskoj glavni su izvor financiranja poduzetnika. Njihove ponude kratkoročnih ili dugoročnih kredita moguće je vrlo jednostavno pregledati.

HRVATSKA BANKA ZA OBNOVU I RAZVITAK (HBOR) je razvojna i izvozna banka u 100%-tnom vlasništvu Republike Hrvatske osnovana sa svrhom kreditiranja obnove i razvitka hrvatskoga gospodarstva. Posebna pozornost je posvećena kreditiranju malog i srednjeg poduzetništa kao glavnog pokretača razvoja gospodarstva. Tako HBOR nudi nekoliko programa kreditiranja s dužim rokom otplate i nižom kamatnom stopom. Novi poseban program za poduzetništvo mladih.

POSLOVNI ANĐELI (engl. business angels) su uspješni privatni poduzetnici koji financiraju projekte te pomažu svojim iskustvom u ranim fazama na način da ulaze u vlasničku strukturu.

U Hrvatskoj je 2008. godine osnovana kao neprofitna udruga Hrvatska mreža poslovnih anđela (CRANE). Ona okuplja privatne investitore zainteresirane za ulaganja u proizvodne i inovativne tvrtke u vrlo ranom stadiju razvoja. Ukupno su do sada uložili preko 20 milijuna kuna.

MINISTARSTVO PODUZETNIŠTVA I OBRTA programom Poduzetnički impuls nudi 12 različitih mjera predviđenih za poticanje konkurentnosti, ulaganje u proizvodnju, inovacije i obrazovanje. Najniži iznos potpore koju poduzetnik ili obrtnik može ostvariti kroz Poduzetnički impuls je 10.000 kuna, dok je najviši iznos potpore 15 milijuna kuna. Za mikro i malo poduzetništvo te obrt poduzetnicima na raspolaganju će biti gotovo 119 milijuna kuna. Iz Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija", poduzetnicima je na raspolaganju dostupno ukupno 3,89 milijardi kuna kroz 14 različitih mjera. Detaljnije informacije na   https://poduzetnistvo.gov.hr/

HRVATSKA AGENCIJA ZA MALO GOSPODARSTVO, INOVACIJE I INVESTICIJE (HAMAG-BICRO) nastala je s ciljem pružanja podrške poduzetnicima u svim fazama razvoja. Agencija nudi pomoć kod inovacija, investicija i izvoza, ali i u obliku jamstava, potpora i mikrokreditiranja.

HRVATSKA GOSPODARSKA KOMORA (HGK) je najstarija gospodarska institucija u Republici Hrvatskoj koja predstavlja sve gospodarske subjekte. Poduzetnicima nudi brojne projekte i akcije te domaće i EU natječaje.

HRVATSKA OBRTNIČKA KOMORA (HOK), čija je zadaća promicanje hrvatskog obrtništva, kroz financiranje poduzetništva daje uvid u strukturne fondove, jedinice lokalne (regionalne) samouprave te državne poticaje. Uz to, niz godina razvija i provodi razne EU projekte.

HRVATSKI ZAVOD ZA ZAPOŠLJAVANJE (HZZ) paketom mjera za mlade „MLADI I KREATIVNI“ u sklopu EU projekta Garancije za mlade želi potaknuti samozapošljavanje -  „Tvoja inicijativa – tvoje radno mjesto“ i "Tvoja inicijativa – tvoje radno mjesto u zelenom gospodarstvu".

Powered by Amazing-Templates.com 2014 - All Rights Reserved.