Showcases

Background Image

join our facebook group

 

 

Nositelj projekta:

uos

 

Partneri:
 pozitiva samobor

grad samobor

 drustvo pedagoga banner
 

Udruženje obrtnika Samobor je uspješno apliciralo na EU natječaj „ Obrazovanje za poduzetništvo i obrt“ te zajedno sa svojim partnerima u projektu: Gradom Samobor, Društvom pedagoga tehničke kulture i informatike grada Samobora te Udrugom „Pozitiva Samobor“, provodi pripremne radnje i aktivnosti na odobrenom EU projektu „MLADI OBRTNICI – NOVI PODUZETNICI“.

Grad Samobor je poznat u Hrvatskoj kao grad s bogatom tradicijom obrtništva i poduzetništva, ipak zbog gospodarske krize u Hrvatskoj na području Samobora u razdoblju od 2010-2014. godine zatvoreno je više od 500 obrta. Jedan od uzroka ovog problema je i nedovoljna promocija obrtništva i poduzetništva i cjeloživotnog učenja kod mladih.

Poseban problem je nizak postotak učenika strukovnih škola koji nastavljaju svoje obrazovanje nakon završenog formalnog obrazovanja, a on iznosi samo 5,9% što ih posebno stavlja u nepovoljan položaj na tržištu rada.

Glavni cilj ovog EU projekta je probuditi zainteresiranost mladih za obrtnička zanimanja i općenito za poduzetništvo odnosno promicati poduzetničku kulturu kod mladih što je od neizmjerne važnosti za nastavak poduzetničke tradicije kojom se Samobor ponosi.

Specifični ciljevi projekta su također razvijanje inovativnih ideja kod mladih i organizacija 2 manifestacije kojima će se promovirati obrtništvo i poduzetništvo kod mladih, a to su:

  • Susret mladih obrtnika - 16.10.2105.
  • Dojdi osmaš u Samobor - početkom 2106.

Projekt je započeo u srpnju 2015. godine a planirano razdoblje provedbe je do svibnja 2016.godine.

 

25 Aug, 2015

Njemački sajam inovacija IENA najstariji je svjetski sajam inovacija. Svake se godine održava krajem mjeseca listopada, početkom studenog te zaokuplja veliku pažnju mnogih posjetitelja. Samo prošle godine Sajam je obišlo i razgledalo više od 35 tisuća posjetitelja. Na Sajmu je sudjelovalo više od 550 izlagača iz 31 zemlje koji su izložili više od 700 inovacija.

Prošle su godine u  konkurenciji 700 inovacija iz 31 zemlje svijeta, hrvatski inovatori osvojili 13 medalja

Brončane medalje osvojili su i učenici Srednje strukovne škole Samobor, i to Andrija Ostrun i Jurica Rešetar za didaktičku interaktivnu ploču za učenje matematike.

 

25 Aug, 2015

Dojdi osmaš u Samobor je već tradicionalna manifestacija  na kojoj će učenici i nastavnici srednjih škola biti prezenteri svojih obrtničkih zanimanja i obrazovnih programa  prema učenicima 8.razreda osnovnih škola i sami promovirati obrtništvo i poduzetništvo prema ciljnoj skupini i javnosti.

To je manifestacija na kojoj učenici 8.razreda mogu direktno dobiti informacije o obrazovnim programima srednjih škola te sama iskustva učenika, preporuke i odgovore na pitanja vezana za pojedini obrazovni program.

"Dojdi osmaš u Samobor 2016.g." će promovirati Srednje strukovne škole prema učenicima 8. razreda osnovnih škola iz Samobora i okolice.

Udruženje organizira Dojdi osmaš u Samobor  u suradnji sa Gradom Samoborom već 3 godinu zaredom, a 2016.g. se planira, u okviru projekta „MLADI OBRTNICI – NOVI PODUZETNICI“ organizirati „Dojdi osmaš u Samobor“ u prostorijama Srednjih škola u Samoboru tako da učenici osnovnih škola mogu osobno vidjeti i upoznati se sa obrazovnim programima koje srednje škole nude.

 

25 Aug, 2015

Planiraju se stručna savjetovanja u prostorijama Društva pedagoga tehničke kulture  i informatike Zagrebačke županije za 5 mlada inovatora od kojih će se dvoje najboljih izabrati te osposobiti za prezentaciju inovacija na Susretu mladih obrtnika u Pučkom otvorenom učilištu u listopadu te pripremiti za odlazak na sajam inovacija u Nürnberg (Njemačka) u studenom 2015.godine.

Tijekom stručnog savjetovanja ciljna skupina će razvijati nova tehnička rješenja, svoje inovativne ideje i razvijati svoju poduzetničku kulturu.

 

 

25 Aug, 2015

Projekt „MLADI OBRTNICI – NOVI PODUZETNICI“ se posebno usredotočuje na mlade inovatore tako da Udruženje obrtnika Samobor planira u okviru projekta, zajedno sa partnerom Društvom pedagoga tehničke kulture i informatike grada Samobora, organizirati stručne radionice na kojima će se odabrati 2 najbolja mlada inovatora koji će svoje tehničke inovacije prezentirati na međunarodnom Sajmu inovatora u gradu Nürnbergu krajem mjeseca studenog 2015.g.

Manifestacija je zamišljena kao prezentacija primjera dobre prakse u obrtništvu i poduzetništvu i stručnih predavanja na temelju kojih će ciljana skupina biti poticana da poduzetnički razmišlja i da prenosi svoja poduzetnička znanja i iskustvo na okolinu i mlađe generacije.

Manifestacija „Susret mladih obrtnika“ će biti mjesto razmjene poduzetničkih ideja i instrument promocije obrtništva i poduzetništva prema mladima i javnosti.

Ciljna skupina je 50 učenika i 10 nastavnika 3.i 4.razreda srednjih strukovnih škola a mjesto na kojem će se provoditi manifestacija biti će Pučko otvoreno učilište Samobor, trg Matice Hrvatske 3.

Na manifestaciji se očekuje sudjelovanje Partnera, obrtnika/poduzetnika, lokalnih čelnika, medija i javnosti.

 

Powered by Amazing-Templates.com 2014 - All Rights Reserved.